Fantasiataistelupeli, 17.3.2016


IMG_6959

Pelipöytä

Tuossa viime sunnuntaina pelasin ensimmäistä kertaa elämässäni Warhammer Fantasy Battlea. Sinällään hämmentävää, että olen figuja peliin ostanut jo joskus 20 vuotta sitten, mutta en ole aiemmin siis pelannut. Nyttemminhän tuo peli on suurinpiirtein kuopattu, kun GW:ltä tuli sen tilalle Age of Sigmar. Mekään emme lähteneet mitään uusia juttuja kokeilemaan, vaan otettiin esiin vitoslaitoksen säännöt.

Pistekooksi sovimme 1000 pistettä, jätimme pois kaikenlaisen magian taikaesineineen kaikkineen. Keskinäistä paremmuutta lähti selvittämään ikiaikaiset kumppanukset, kääpiöt ja haltiat. Minulla siis kääpiöt. Täytynee muuten armeijalista kirjoittaa tänne jonnekin talteen myös… Muoks: Armeijalista

IMG_6960

Kokonaiskuvaa kääpiöarmeijasta

Pelipöydän koko oli 6″x4″ ja oikeastaan vähän enemmänkin, eli 200cm x 120cm. Se on ehkä tälle armeijakoolle liikaa, ainakin hitaasti liikkuville kääpiöille. Skenaarioksi otimme ensimmäisen ihan vaan välttääksemme kaikenlaiset ylimääräiset sääntökiemurat. Säännöt olimme toki lukeneet, mutta ei mitenkään ulkoa tai sen sellaista. Muutaman oluen ryydittäminä oli tarkoitus pitää leppoisa sunnuntai-iltapäivä ja uppoutua taistelun maailmaan. Vastapuoli oli siis noilla haltioillaan pelannut joskus yli 15 vuotta sitten, myynyt ne ja ostanut nyt takaisin. Valtaosa niistä oli vielä kovin harmaita, osassa oli vanhoja maaleja ja muutamassa vähän tuoreempaa. Itse sain kentälle täysin maalatun joukon.

IMG_6961

Kenraali, pitkäparrat ja jalkajousitykki

Pelin pituudeksi valitsimme viisi vuoroa, koska se oli sopivasti keskiarvo neljän ja kuuden välillä. Molemmilla oli viisi yksikköä kenraalin lisäksi, melko samantyylisiä loppujen lopuksi. Kolme perusyksikköä, yksi eliittijoukko sekä sotakone. Minun osakseni tuli laittaa ensimmäisenä ensimmäinen osasto kentälle ja levitin yksikköni ehkä turhankin levälleen näin isolla kentällä ja hitailla joukoilla. Haltiat pääsi sitten viimeisenä laittamaan Dragon Princes -ratsuväkijoukon haluamaansa sivustaan. Itse luotin kovaan keskustaan, siinä siis pitkäparrat ja kenraali. Toiselle puolen jalkajousitykki sekä yksikkö perusjalkaväkeä, toiselle puolen vastaavasti jalkajousiyksikkö sekä toinen perusyksikkö kirvesmiehiä.

IMG_6962

Rynnäkköä odotellessa

IMG_6963

Pari vuoroa pelattu

Haltiat pääsivät aloittamaan ja ratsuväki lähti koukkaamaan haltialehdon takaa kohti sivustaa. Keihäsyksikkö syöksyi pois jalkajousitykin edestä ja muut yksiköt katselivat parempia asemia. Jousimiehet ampuivat muutaman nuolen ja pari kääpiötä jätti taistelun siihen. Kääpiöt vastasivat aggressiivisella etenemisellä. Järkeilin, että turha jäädä paikoilleen odottamaan jousiteurastusta, vaan parempi käydä nopeasti käsikähmään. Samalla yritin juosta pois hevosten ulottuvilta, mutta eihän se lopulta tietenkään onnistunut. Jonkun haltian taisin saada hengiltä ampumalla.

Parin vuoron jälkeen tilanne ei ollut juuri muuttunut, kääpiöt etenivät ja kärsivät hieman vahinkoja, haltiat keskittyivät ampumaan ja pysymään pois alta. Haltiakenraalikin varovaisesti odotteli rakennusten suojassa. Ratsuväki oli kuitenkin ehtinyt laukkaamaan metsän takaa tielle ja oli valmiina ryntäämään kääpiöjoukon kimppuun. Sain käännettyä joukon rintamasuunnan hyökkäystä vastaan ja toivoin joukkojen sinnittelevän ainakin jonkun aikaa.

Nuolitaistelussa kääpiöt olivat enemmänkin ottavana osapuolena ja kun oikean laidankin joukko onnistui ajamaan itsensä raunioiden sekaan jumiin ei kokonaistilanne näyttänyt hyvältä. Pitkäparrat haahuilivat keskellä kylää etsien vihollista, mutta haltiat eivät uskaltautuneet käsikähmään.

IMG_6965

Vitosvuoro haltioiden jälkeen

Vasemmalla laidalla Lohikäärmeprinssit syöksyivät kääpiöiden kimppuun ja surmasivat koko neljän hengen eturivin. Sankarien välisen kaksintaistelun unohdimme, se olisi ollut mielenkiintoinen lisä ainakin sääntöteknisesti. Moraali kuitenkin piti ja kääpiöt jäivät taisteluun. Seuraavalla vuorolla tuli sitten lisää uhreja ja kääpiötkin lähtivät käpälämäkeen jäädäkseen vain ravaavien haltioiden yliajamiksi. Seuraavaksi Prinssit ryntäsivät jalkajousitykin kimppuun ja ajoivat miehistön pakosalle. Tässä kohtaa olisi varmaan pitänyt lukea sääntöjä vähän enemmän, mutta totesimme että eiköhän se ase ollut siinä, kun ei korvaavaakaan miehistöä missään ollut.

Lopputilanne

Viimeisellä vuorolla haltiat vain siirtyilivät parempiin asemiin turvaten itselleen neljänneksiä, päästäkseen ampumaan ja pysyäkseen poissa kääpiöiden ulottuvilta. Kääpiöt yrittivät saada haltoiden toisen jousiryhmän ammuttua pakosalle, mutta epäonnistuivat.

Lopputuloksena haltiat saivat kaksi pistettä tuhotuista yksiköistä sekä yhden pisteen valtaamastaan kääpiöneljänneksestä. Kääpiöt onnistuivat etenemään niin paljon, että haltiat eivät saaneet kumpaakaan omista neljänneksistään. Kääpiöille tuli ainoa piste toisesta omasta neljänneksestä. Numeroiden valossa peli siis päättyi 3-1 haltioille. Mikäli haltiajousiosasto olisi lähtenyt pakoon, niin tilanne olisi luultavasti ollut tasan 3-3 tappo- ja neljännespisteiden takia. Lippuja oli kentällä kourallinen, mutta niitä ei onnistuttu kaappaamaan.

Mukava sunnuntai-ilta kaiken kaikkiaan. Täytyy lukea sääntökirjaa nyt vähän uudestaan läpi, kun on pelin verran kokemusta. Sitä sitten ehkä huomaa asioita, joita aiemmin ei huomannut ja osaa yhdistää asioita paremmin toisiinsa. Samalla selvinnee muutama epäselvyys ja varmaan tulee ilmi ihan uusiakin asioita.

Ei kai tässä muuta kuin lisää kääpiöitä maaleihin ja seuraavaksi vähän isompaa peliä paremmalla menestyksellä. Käytännössä tämä tapahtunee ehkä kuukauden tai parin päästä, ei siis kovin pian.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s